ogame :)
Ad9. HANDEL
# Jak się handluje?
Zamieszczasz ogłoszenie w odpowiednim dziale forum (Handel) lub jeżeli jesteś w sojuszu to wysyłasz informację do wszystkich członków i czekasz na zgłoszenia. Gdy znajdzie się gracz chętny do wymiany szczegóły omawiacie przez PW lub w grze. Następnie wysyłacie do siebie nawzajem transportowce z ładunkiem surowców ustawiając na misję "Transport".
Obecnie obowiązujące zasady handlu opisane są w tym ogłoszeniu: Handel na OGame.pl (Aktualizacja: 15.03.2006).
# Czy jak wysyłam komuś transportowiec z myśliwcami w misji "Transport", to myśliwce będą walczyć z obroną planety do której lecą?
Nie. Możesz wysłać myśliwce i nadal będzie to misja pokojowa o ile zaznaczysz "Transport" w misjach. Osoba, do której leci flota z misją "Transport" nie ma żadnej możliwości jej zniszczenia.
# Czy handlując z innymi graczami mogę być pewny, że nie zostanę okradziony lub oszukany?
Tego na 100% nie można być pewnym. Niemniej jednak oszustwa nie popłacają, nieuczciwi gracze zostaną napiętnowani na forum i z pewnością zostaną zaatakowani. Więc jeśli ty mu wysłałeś surowce, a on niespodziewanie zawrócił swoją dostawę lub dał ci surowce, ale nasłał kolegów do zrabowania ciebie to podziel się tą informacją na forum.
# Czy żeby odebrać surowce od innego gracza muszę mieć wybudowaną stocznię?
Nie. Surowce są przekazywane bezpośrednio na planetę i nie są potrzebne do tego dodatkowe budynki.
# Czy mogę sprzedać/przekazać komuś statek lub technologię?
Nie, można handlować jedynie surowcami.
# Chciałem wysłać koledze transport surowców i otrzymałem komunikat "Flota nie mogła zostać wysłana. Multialarm! Gracz nie może zostać napadnięty!". Co to oznacza? Przecież ja mu chciałem wysłać surowce, a nie atakować.
Kiedy otrzymasz taki komunikat to znaczy, że ty i osoba, z którą chcesz handlować/szpiegować/atakować ma ten sam adres IP. Komunikat ten pojawia się kiedy korzystacie z tego samego komputera, sieci lub rutera. Nie jest wtedy możliwe handlowanie/szpiegowanie/atakowanie. GO mogą postrzegać was jako użytkownika z kilkoma kontami i może to prowadzić do bana, gdyż posiadanie więcej niż 1 konta na jednym Uniwersum jest zabronione! Współdzielenie tego samego adresu IP jest dozwolone (jednak nie będziecie mogli przeprowadzać wyżej wymienionych czynności) ale musicie poinformować o tym fakcie GO waszego Uniwersum (jeżeli tego nie zrobicie możecie dostać bana!). Multialarm ma na celu ograniczenie liczby oszustw w OGame. Listę GO można znaleźć na tzw. TeamPage (czyli tutaj).
# Czy jest jakiś bezpieczny sposób wymienienia się kontami?
Kontami należy się wymieniać tylko i wyłącznie za pośrednictwem GO.
Zasady Gry pkt 6
# Jak zwiększyć bezpieczeństwo transakcji handolwych?
Sposobem na zwiększenie bezpieczeństwa handlu jest wysłanie transportów najpierw od gracza słabszego do gracza silniejszego. W takiej sytuacji gracz, który jest wyżej w statystykach musi wysłać transport do gracza słabszego by nie otrzymać bana za push.